Test
Bengt Mattson

Idag den 31 maj är det "World No Tobacco Day", Världshälsoorganisationens (WHO) "tobaksfria dag". Jag tycker denna årliga återkommande kampanjdag känns extra angelägen i år eftersom WHO har valt temat "Gender and tobacco with an emphasis on marketing to women". Det är nämligen inte bara här i Sverige som tobaksanvändningen ökar bland tjejer och kvinnor.

Att det finns behov av information och ökad medvetenhet bland unga tjejer om tobaksproblematiken torde vara välkänt, men vi vet också att det inte räcker med att beskriva skadeverkningar. Det finns väl inga ungdomar i Sverige idag som inte vet att tobak är skadligt. Att hitta nya vägar för att hjälpa ungdomar att ta beslutet att "säga nej till tobak" är drivkraften bakom projektet Dizza Tobak. Dizza Tobak drivs av SAMBA i samarbete med bland andra A Non Smoking Generation, och med stöd av Pfizer. Vi har bett Sveriges skolungdomar att ta fram världens bästa kampanj mot tobaken. Under de senaste dagarna har jag här på bloggen presenterat vinnarna i tävlingen - såväl de som fick flest röster på nätet (klass 8A på Östra Funkaboskolan i Kalmar) som andrapristagarna (klass 7A på Matfors skola). Idag på Tobaksfria dagen vill jag berätta att klass 8D på Södra Skolan i Katrineholm inte bara vann tredje pris i "folkets omröstning" utan också fick juryns pris för "roligaste bidraget".

Ta er en titt på bidraget, jag lovar att ni kommer att skratta gott! Och förhoppningsvis hjälper bidraget till att öppna ögonen hos vissa av de ungdomar som är på väg att falla i tobaksfällan. För det är ju som klass 8D säger själva:

"Vi dizzar tobak på vårt sätt, på ett lite roligare sätt. Med humor kan man locka unga människor att titta samtidigt får de ett budskap som är kristallklart tycker vi – börja inte röka, det är livsfarligt!"

Test
Bengt Mattson