Test
Bengt Mattson

Holly Aprea Gibbons och Sylvana Rochet-Belleri från American Cancer Society har varit här i Stockholm från i torsdags och utbildat dryga 20 stycken skolungdomar till rollen som ambassadörer för Dizza Tobak. Ni kan läsa om utbildningen och alla spännande inslag i mina blogginlägg från i fredags, i lördags, samt från igår. Som jag skrev igår skulle den som var intresserad av att få mer kött på benen även titta på TV4 Nyhetsmorgon idag.

Sylvana och Holly i TV-soffan
Sylvana och Holly i TV-soffan

Kvart över 7 så satt Holly och Sylvana i studion och diskuterade främst den hårdlansering som tobaksindustrin förnärvarande gör av snus i USA. Det är skrämmande att man försöker sälja snus som något i det närmaste ofarligt, och att man delvis bygger det på att "the Swedes have used snus for more than 200 years"... Sverige förknippas med trygghet, säkerhet och hälsa i USA, och då måste ju snus vara OK eftersom "the Swedes have used it for 200 years"...

Snusreklam i USA
Snusreklam i USA

Inslaget avslutades sedan med en kort visning av vår Drop Dead-scen som genomfördes på Centralstationen igår. Här hade jag personligen hoppas att det skulle ges mer information om hela Dizza Tobak-initiativet. Vad är Dizza Tobak? Vad har ungdomarna lärt sig över veckoslutet? Vilka är Dizza Tobaks viktigaste budskap?

Drop Dead-scenen
Drop Dead-scenen

För er som vill ha svaren på dessa och många andra frågor kring tobaksprevention och Dizza Tobak så hänvisar jag er till hemsidan för Dizza Tobak, samt till våra samarbetspartners webb-sidor (A Non Smoking Generation och SAMBA) eller till mina tidigare inlägg kring Dizza Tobak här på bloggen. Huvudbudskapen som ungdomarna jobbade fram under helgen repeterar jag dock med glädje än en gång:

- 30 miljarder kronor: Så mycket kostar tobaken svenska samhället varje år. Vad vill du betala skatt för?
- 18 människor: Så många dör i Sverige varje dag till följd av tobak. De saknas. Vem saknar du?
- 1,5 miljoner barn: Så många tvingas arbeta med tobak varje dag. Tänk om det var dina barn…
- 50 barn och ungdomar: Så många börjar röka varje dag i Sverige. Är ditt barn ett av dem?

Test
Bengt Mattson