Test
Bengt Mattson

Jag är just hemkommen från utdelningen av The Right LIvelihood Award - det "alternativa Nobelpriset". Vilken härlig energikick - enormt entusiasmerande pristagare!

2008 års pristagare
2008 års pristagare

Som jag skrev redan föut idag på bloggen så är Krishnammal Jagannathan (tillsammans med sin man som tyvärr dock var för gammal för att våga resa ända från Indien till Sverige), Amy Goodman, Asha Hagi och Monika Hauser årets pristagare, och det var verkligen en fröjd att höra deras respektive presentationer eller "tack-tal". Alla pristagare har enormt starka upplevelser och historier att berätta. Dessa kvinnor har nog upplevt allt man kan tänka sig - fruktansvärda exempel på mänsklighetens allra värsta tillkortakommanden: krig, avrättningar, våldtäkter och så vidare. Det är bara att bocka och buga av aktning för de insatser som de har gjort och fortsätter att göra för att mildra lidandet på jorden!

Jag måste dock erkänna att jag framförallt blev jag enormt imponerad av Amy Goodman. Vilken skicklig retoriker. Hon pratade utan manuskript i upp emot 45 minuter - med en glöd och inlevelse som nästan gav mig "ståpäls". För er som läste Amys debattartikel på DN Debatt i går (7 december) kommer det såklart inte som en överraskning att hon pratade om vikten av oberoende journalistik och oberoende medier. Intressant, och tråkigt tycker jag såklart, är att notera att när Amy i debattartikeln lyfter fram exempel på det "kontrollerade mediesystemet", så är det "olje- och kolbolag, vapentillverkare, läkemedelsbolag och allsköns andra stora finansiella intressen" som anklagas. Det känns mycket konstigt att läkemedelsindustrin som jag tycker gör så mycket gott och som har en vilja att bli en god samhällsmedborgare, och i många fall redan nått långt på den vägen, buntas samman med bland annat vapentillverkare.... Det är helt tydligt att vi inom läkemedelsbranschen har en lång väg kvar att vandra innan vi nått ut med vårt budskap. Jag hoppas att vi bland annat genom denna blogg kan skapa en dialog där vi inom Pfizer, och för den delen ibland även hela industrin, får visa upp vårt goda ansvarstagande men också bjuder upp till en diskussion om våra speciella dilemman. Läs mer på vår globala hemsida eller på vår svenska webplats.

Jag är som sagt var imponerad av valet av pristagare och hoppas på att the Right Livelihood Award kan bli en än större mötesplats för alla de positiva krafter, inklusive näringslivet, som finns i samhället. Vi kan alla hjälpa till att bidra till en bättre värld. Min känsla när jag tittar på bakgrund och profession hos juryn och alla andra som är kopplade på ett eller annat sätt till the Right Livelihood Award är att det nog skulle finnjas utrymme för ett större deltagande från näringsliv och industri. På samma sätt som Global Compact är en mycket lyckad mötesplats för alla olika delar av samhället kan absolut the Right Livelihood Award bli än starkare inom detta område tror jag.

Slutligen måste jag också ta tillfället i akt och nämna att sånggruppen Riltons Vänner som underhöll vid prisutdelningen var helt sagolika - vilken fantastisk sånggrupp!! Ni måste bara ta chansen att lyssna på dem.

Nej, nu är det dags att uppfylld av pristagarnas energi och levnadshistorier gå och lägga sig. Jag kommer att sova gott - drömmandes om att fred, frihet och hållbar utveckling är möjlig! Tack Monika, Asha, Amy och Krishnammal för en oförglömlig kväll!!

Test
Bengt Mattson