Test
Bengt Mattson

Idag delas The Right Livelihood Award , "det alternativa Nobelpriset" ut i Riksdagen för att "hedra och stödja dem som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför". Eller för att använda den formulering som kanske än tydligare beskriver priset: "för enastående visioner och arbete för vår planet och dess invånare". Detta är stora ord men jag tror det kan anses ställt bortom alla tvivel att årets pristagare alla bidragit med sina enastående insatser för att skapa en bättre värld.

Årets pristagare som delar på 2 miljoner kronor är:

Krishnammal Jagannathan och Sankaralingham Jagannathan för sina livslånga insatser för social rättvisa och hållbar uvteckling i Indien.

Amy Goodman som är den mest betydelsefulla oberoende politiska journalisten i USA idag. Hennes initiativ "Democracy Now!" ger en röst till alla de som inte lyckas göra sin röst hörd i andra medier.

Asha Hagi som är Somalias ledande kvinnliga politiker och som spelar en helt kritisk roll i fredsamtalen i Somalia.

Monika Hauser, från Tyskland, som har grundat medica mondiale som jobbar för att förhindra, samt bestraffa, våld mot kvinnor i krigssituationer.

Jag har själv glädjen att få närvara vid priscermonin i Riksdagen ikväll och kan där direkt framföra gratulationer till pristagarna. För er som inte närvarar i Riksdagen ikväll kan jag rekommendera att följa cermonin via webcast klockan 18.00 (mms://streaming2.riksdagen.se/riksdagen2).

Test
Bengt Mattson