Test
Bengt Mattson

Vad är det tror ni som drar så här stor publik till Stora Torget i Visby?

Storpublik på Stora Torget
Storpublik på Stora Torget

Är det en politker, eller någon känd företrädare för ett företag eller en organisation, eller vad kan det vara?

Självklart är det en semifinal i fotbolls-VM....

Tyskland - Spanien på storbilds-TV
Tyskland - Spanien på storbilds-TV

Och jag får ärligt medge att även om jag hållit på Spanien under många år så är det Tyskland jag har tagit till mitt hjärta under årets VM i Sydafrika. Vilka underbara spelare - Özil, Khedira, Podolski och Mueller. Och vilket fantastiskt integrationsprojekt! Spelare med många olika ursprung och uppväxter spelar en sådan fantastisk fotboll tillsammans. Men ikväll förlorade mina nya favoriter mot mina gamla favoriter. Bara att önska Spanien lycka till mot Holland i finalen!
Men vad har då hänt i övrigt i Almedalen idag. Om jag går baklänges från fotbollen så höll Maud Olofsson sitt tal och innan dess var jag på Dizza Tobak-seminariet. Moderator var Anders Lönegård från SAMBA, projektledare för Dizza Tobak, och i panelen satt Åsa Lundquist från Statens Folkhälsoinstitut, Pärnilla Ziegher från Cancerfonden, den förre narkotikautredaren Björn Fries samt Fredrik Söderhielm från A Non Smoking Generation.

Dizza Tobak-panelen
Dizza Tobak-panelen

Seminariet bjöd på en bra diskussion där man väl belyste såväl rökningens som snusets problem och skadeverkningar. Panelen påtalade också det faktum att tobaken interakterar, "lever i symbios", med andra typer av droger. Och detta bekräftar min uppfattning att det sannolikt är så att tobaken ofta fungerar som en inkörsport till andra droger (vilket även var den uppfattning som politikerna hade på gårdagens tobaksseminarium anordnat av yrkesföreningarna mot tobak, se gårdagens inlägg).

I diskussionen kom även fram att det är enormt viktigt att se till att föräldrar sluta röka om vi skall kunna få barnen att låta bli tobaken - "rökande föräldrar ger rökande barn". Detta visar som vanligt vikten av såväl avvänjning som prevention. De miljöer som barnens vistas i måste bli tobaksfria. När får vi politiker och andra opinionsbildare att på allvar kämpa för en tobaksfri skoltid?

Panelen avslutade diskussionen med att ge sina förslag på de viktigaste åtgärderna för att få ungdomar att avstå tobaken:

- högre pris
- minskad tillgänglighet (såväl färre försäljningsställen som krav på så kallad dold försäljning, dvs ingen exponering av tobaksprodukterna i affärerna)
- varningsbilder på paketen
- mobilisera ungdomarna själva, exempelvis genom användade av sociala medier.

Förslaget kring användning av sociala medier hade kunna exemplifierats utmärkt av några av Dizza Tobak-tävlingens bidrag. Tyvärr svek oss tekniken fullständigt så bidragen kunde inte förevisas, utan alla får istället själva titta på dem via dizzatobak.se/bidrag.

Före Dizza Tobak hade jag suttit i panelen på CSR Swedens seminarium "CSR - framtidens utmaningar och lösningar". I en diskussion ledd av Olle Wästberg var vi representanter från näringslivet (utöver mig också Jolanda von Rooijen från IBM, Lars Lööw från Samhall,  Alarik von Hofsten från Telge och Stina Billinger från SPP) som diskuterade med riksdagsledamöter (Mikael Damberg (s), Hillevi Engström (m), Kent Persson (v), Liselott Hagberg (fp) och Roger Tiefensee (c)).

En bra diskussion om bland annat

- samverkan mellan företag och det offentliga (kanske av typen Public Private Partnerships) exempelvis kring förebyggande av ohälsa,
- pensionfonder,
- skolundervisning,
- donationer.

Moderator och företagsfolk
Moderator och företagsfolk

Glädjande är att se att det råder en stor samsyn kring värdet av samverkan, och värdet av näringslivets samhällsansvar. Jag tycker också att vi fick bra förståelse och medhåll kring vikten av att man även kan och får tjäna pengar på CSR-arbete. Går det av visa att det går att kombinera "att göra gott" med "att tjäna pengar" så kommer CSR-arbetet dels att vara mer uthålligt samt snabbare skapa rejäla förändringar. Jag ser fram emot fortsatta diskussioner med företrädare för politiken och det offentliga kring hur vi fullt ut kan finna marknadsmodeller kring hälsopromotion och prevention. Läs mer om mina funderingar kring detta på denna länk.

Panelens politiker
Panelens politiker

Och då var det bara förmiddagens seminarium kvar att redovisa, nämligen SIS seminarium om ISO 26000: "ISO 26000 sätter en ny standard för socialt ansvarstagande - Är världen redo?".

Anna Linusson, från Stockholms Läns Landsting, har varit ordförande i den tekniska kommittén för standarden och hon inledde seminariet med att presentera standarden.

Anna Linusson
Anna Linusson

En intressant detalj tycker jag var att Anna påtalade att man ännu inte bestämt hur termen "social responsibility" skall översättas. Skall det på svenska heta "socialt ansvarstagande" eller ska man säga "samhällsansvar". Personligen tycker jag  bättre om termen "samhällsansvar" eftersom standarden inte bara tar upp det rent sociala ansvaret utan också exempelvis miljö och rättvisa arbetsmetoder.

Efter Annas inledning beskrev Olle Blidholm från IKEA:s koncernstab för hållbarhetsfrågor hur IKEA jobbar med samhällsansvar.

Olle Blidholm
Olle Blidholm

Olle exemplifierade arbetet med IWAY (IKEA:s code-of-conduct) och IKEA Social Initiative. Imponerande arbete, de är duktiga! Ett område där vi är många företag som har att lära av IKEA är inpspektioner och uppföljningar av leverantörerna. IKEA genomför upp emot 1500 inspektioner - enormt omfattande och imponerande arbete.

ISO 26000-seminariet avslutades med att en panel bestående av Reino Fridh från Sensus, Daniel Steinholtz från Allies, Elisabeth Ekener Petersen från WSP och Kristina Sandberg från SIS samtalade med moderatorn Pelle Thörnberg.

ISO 26000-panelen
ISO 26000-panelen

De olika panelmedlemmarna gav exempel på avsnitt i standarden som de anser extra intressanta och viktiga. Daniel som är min stora CSR-idol här i Sverige lyfte upp intressentdialogen. Standarden säger att man ska "respektera, beakta och bemöta sina intressenter". Daniel påpekade vikten av att prioritera var man väljer att agera, det finns vissa som man bara behöver kommentera och vissa kan man kanske till och med ignorera. Således fick vi lära oss den nya förkortningen IKA (Ignorera, Kommentera, Agera). Alltid lär man sig något nytt när man hör Daniel tala!

Nej, nu är jag trött och behöver sova. Massvis med nya seminarier väntar imorgon! God natt och sov gott!

Test
Bengt Mattson