Test
Bengt Mattson

Stort grattis till klass 8A på Östra Funkaboskolan, Kalmar. Ni vann "folkets röst" och 25000 kronor till klasskassan i årets tävling av Dizza Tobak.
 
Utöver "folkets röst", dvs flest röster erhållna under den omröstning som rullat på under drygt en månad, vann klass 8A på Östra Funkaboskolan även juryns pris i kategorin "bästa film" och ytterligare 5000 kronor til klasskassan. Juryns ordförande Blossom Tainton Lindquist gav följande motivering:

"Vi gratulerar Östra Funkaboskolan 8 A till hedersomnämnande för bästa Film. Bra manus, bra skådespeleri och bra filmat. Ett gedigert arbete med tydligt budskap. Det är inte coolt att använda tobak"

Vill ni se klassens bidrag följer ni denna länk. Jag tycker också att ni skall låta er inspireras av det enorma engagemang som klassen visar när lärarna beskriver hur skolans bidrag kom till:

"Genom skolans kurator kom klass 8A, på Östra Funkaboskolan i Kalmar, i kontakt med tävlingen Dizza Tobak. Skolan har nu en rutin som innebär att då vi upptäcker att någon elev har börjat röka anmäls det till Socialtjänsten. Vi har sett en stark koppling mellan rökande elever och elever som inte når målen i ämnena – och därmed inte heller kan få betyg.

Med liv och lust och gasen i botten började de sedan fundera på vilken presentationsform som skulle passa dem bäst. Ganska snart stod det klart att det var film de ville arbeta med, då de tidigare har gjort filmer med lyckat resultat. De ansåg också att det var mediet film som i dag når ut starkast och bäst till ungdomar.
Vi förde sedan många och långa diskussioner i klassen vad det är som gör att 16 000 ungdomar i Sverige börjar röka varje år – och vad som kan hindra dem att börja.

I grupper skrev sedan klassen flera manus och röstade sedan fram det de trodde mest på. Grundtanken med det manus som sedan blev film var att de som börjar röka tycker att det är tufft och att det är lätt att luras med av grupptryck. De visar sedan hur icke-tufft det är med alla skadliga effekter av rökning. Hur icke-tufft det är inte längre vara en del av den stora sociala gemenskapen i klassen och alla lögner som blir en del av vardagen. Hur icke-tufft det är att få sämre kondition och hur icke-tufft det är att ständigt vara utan pengar.

De filmade, klippte och lade sedan på musik, som får användas fritt från Multimediabyrån. När de sedan var färdiga och nöjda med resultatet lades filmen ut på skolans informations-teve i korridoren. Än så länge har de fått mycket beröm av övriga elever på skolan…"

Detta engagemang beskriver även Anders Lönegård, SAMBA, att det genomsyrade hans besök på Östra Funkaboskolan idag under själva prisutdelningen. Han har bett mig att framföra ett speciellt tack till alla elever och lärare på skolan för all den energi som ni visar i kampen mot tobaken! Anders är som de flesta av er som följer min blogg säkert vet projektledare för Dizza Tobak och arbetar för SAMBA. SAMBA driver Dizza Tobak med, bland andra samarbetspartners, A Non Smoking Generation med stöd av Pfizer.

Anders Lönegård, SAMBA
Anders Lönegård, SAMBA

Under veckan kommer fler pristagare att publiceras på dizzatobak.se och här på bloggen - missa inte det!

Test
Bengt Mattson