Test
Bengt Mattson

Ja, det finns väl inga som har missat att vi närmar oss slutet av året. Först ska julen avnjutas, sen förhoppningsvis ett par lediga dagar innan det nya året tar sin början.

Snö på verandan
Snö på verandan

Det är nästan omöjligt att låta bli att tänka tillbaka på året som har gått - vad har varit kul och spännande, vad har varit framgångsrikt, vilka missar har man gjort? Att få möjligheten att blogga var för mig en av de mycket roliga och spännande nya erfarenheterna under detta år. Jag har nu sen april månad - med cirka två till tre inlägg i veckan - försökt ge mina reflektioner, självklart ofta ur Pfizers och läkemedelsindustrins perspektiv, på frågeställningar kring miljöarbete och socialt ansvarstagande. Det har varit jättekul. Jag hade, måste jag erkänna, hoppats på en större dialog med er läsare. Kanske är det så att jag är något för "slätstruken" för att väcka till ordentlig debatt, men jag har dock fått mycket positiv kritik. Jag är fortfarande stolt över de goda vitsorden som jag fick i september av CSR i praktiken.se. Jag vill också tacka de av er som skickat uppmuntrande e-mails och kontaktat mig på andra sätt - riktigt roligt!

Att vi dragit igång Dizza Tobak tillsammans med bland andra SAMBA, A Non-Smoking Generation och Korpen är självklart också något som jag ser tillbaka på med spänning och glädje. Tänk om vi verkligen lyckas rädda ett stort antal ungdomar från tobakens lockelser och dess fördärvande effekter! Då kan man med rätta sova gott med ett bra samvete.

Miljömässigt är det självklart klimatfrågan som dominerat under året. Vi har nästan dagligen kunnat följa dels forskarnas olika förutsägelser om varthän vi är på väg - den ena utsagan läskigare än den andra - dels det politiska spelet kring fördelning av ansträngningar som måste genomföras för att stoppa den globala uppvärmningen. 2009 blir ett fantastiskt spännande år eftersom Sverige som EU:s ordförandeland kommer spela en nyckelroll när "Kyoto-2-avtalet" skall förhandlas klart i Köpenhamn om ett år. Låt oss alla hålla tummarna för en framgång i det arbetet! Personligen är jag så klart stolt för det energipris "EU GreenBuilding Award" som jag fick mottaga å Pfizers vägnar i april. Tänk att vårt kontor i Silevrdal är ett av Europas allra energieffektivaste hus - det är klart att man är stolt!

EU GreenBuilding Award 2008
EU GreenBuilding Award 2008

Som jag påtalat många gånger tidiagre hittar ni mer information om Pfizers globala klimat- och energiarbete på våra globala hemsidor.

Jag tänkte avsluta detta blogginlägg med något helt annat... Vi ger vanligtvis ganska så lite uppmärksamhet, såväl internt som externt, kring våra "mindre sponsringssamarbeten". Jag har en ganska så bestämd åsikt att CSR-arbetet inte skall splittras upp i en massa små-aktiviteter. Det blir enormt svårt att då på ett professionellt sätt följa upp och verkligen bidra i det stödjande samarbetet. Av och till gör vi dock undantag och stödjer, i en begränsad omfattning, mindre lokala initaitiv såsom "Skolbarnens Trafikkalender". Jag tyckte det var riktigt kul när jag nu i dagarna fick ett bunt med teckningar kring barnens funderingar om trafiksituationer per post. Titta på denna bild av Ludvig - han har förstått att det är farligt att prata i mobilen samtidigt som man cyklar...

Test
Bengt Mattson