Test
Bengt Mattson

I slutet av denna vecka inleds politekerveckan i Almedalen på Gotland. Av de 1041 registrerade evenemangen på den officiella hemsidan är cirka 20% kopplade till klimat- och miljöfrågan. Det finns således mängder med intressanta seminarier att delta i för den miljöintresserade. Några av mina egna favoriter (där tyvärr några av seminarierna krockar med varandra...):

- "Nytt ledarskap, nya lösningar, nytt mod, för att rädda vår jord". Seminariet hålls i Landshövdingens trädgård, Strandgatan 1, den 28 juni klockan 13.30 i regi av Länsstyrelsen på Gotland och Respect. Huvudtalarna går verkligen inte av för hackor: Margot wallström, Gro Harlem Brundtland, Mary Robinsson och Maud Olofsson.

- "Här är Sveriges miljöbästa kommuner". Seminariet hålls på "Miljöscenen" på Strandvägen 1 i Visby hamn och arrangeras av Miljöaktuellt. Tidpunkt: 28 juni, klockan 17.00

- "Nedräkning inför Köpenhamn - tck, tck, tck". Seminariet hålls på Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3, Sal B25, den 29 juni klockan 09.00 till 13.00 i regi av GlobalFOCUS, Klimataktion och LSU

- "Klimatavtal i sikte - hur kan politik, näringsliv och ideella organisationer ro avtalet i land?". Seminariet hålls den 29 juni, klockan 10.00 på fartyg i Visby hamn, briggen Tre kronor, i regi av Svenska PostkodLotteriet

- "Är Sverige det energieffektiva föredömet om 20 år?". Seminariet hålls på fartyget "Teaterskeppet" i Visby hamn den 29 juni klockan 12.00 i regi av Sustainable Innovation.

- "Mat och miljö - klarar vi biffen?". Seminariet hålls på Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3, B22, den 29 juni klockan 14.00 i regi av Livsmedelsverket.

- "Slaget om verkligheten! Klimatstafetten samlar stöd av VD:ar inför Köpenhamn". Seminariet hålls den 30 juni klockan 12.00 på Konstmuseet, S:t Hansgatan, Sal "Det gotländska ljuset" i Naturskyddsföreningens regi.

- "Sluta mörka - nytt ljus över klimatpolitiken". Seminariet hålls den 30 juni, klockan 13.00 på Kapitelhusgården, S:t Drottensgatan 8 i Stensalen, i regi av Stockholmsinitiativet.

- "Klimatchock - hur tar media sitt ansvar?". Seminariet hålls i Visby hamn på Miljöscenen, Strandvägen 1, den 30 juni klockan 14.15 i regi av Miljöaktuellt och Miljöjournalisternas förening

- "Så kan övergödningen av Östersjön minska - råd inför det fortsatta havsmiljöarbetet". Seminariet går av stapeln den 30 juni klockan 15.30 på Högskolan på Gotland, Cramérgatan 3, sal D22, i regi av LRF och Svenskt Vatten.

- "Att mäta vattenförbrukning - ett samtal om vattenfotavtryck och företagsansvar". Seminariet hålls den 1 juli klockan 08.30 på Café Amalia, Hästgatan 3, i regi av Swedish Water House och Näringslivets Miljöchefer.

- "Gröna krav på det svenska EU-ordförandeskapet". Seminariet hålls den 1 juli klockan 09.00 på Konstmuseet, S:t Hansgatan, Salen, i Naturskyddsföreningens regi.

- "Hög tid för klimaträttvisa". Seminariet går av stapeln den 1 juli klockan 14.30 på Silon, Holmen, Visby hamn, Innescenen, i Svenska kyrkans regi.

- "Inför Köpenhamn; USA, EU och Sverige. Hur långtgående klimatåtgärder kan man bli överens om?". Seminariet hålls den 2 juli klockan 13.00 på Clarion Hotel Wisby, Trädgården, i regi av Centrum för klimatpolitisk forskning och Fjärde Storstadsregionen.

- "Stora Miljökvällen" anordnas av Miljöaktuellt den 2 juli klockan 17.30 till 19.00 på Miljöscenen i Visby hamn, Strandvägen 1.

- "Hur kan vi skapa ett GMO-fritt Sverige? Erfarenheter från det första GMO-fria länet". Seminariet hålls den 3 juli på Miljöscenen i Visby hamn, Stranvägen 1, i regi av Greenpeace.

- "Hög tid för klimaträttvisa! Kampanjen Countdown to Copenhagen". Svenska kyrkans internationella arbete och Diakonia anordnar seminariet den 4 juli klockan 11.00 till 17.00 i Svenska Kyrkans tält på Hamnplan.

Extra spännande tycker jag förstås att seminariet som anordnas av Goodpoint den 1 juli klockan 14.00 i Fornsalen på Gotlands Länsmuseum, Strandgatan 14, kommer att vara. Seminariet heter "Piller på villovägar - hur kan läkemedel bli långsiktigt hållbara för ekonomi, hälsa och miljö?". På seminariet kommer vi bland andra att få lyssna till Richard Bergström, VD på LIF (Läkemedelsindustriföreningen), Stefan Carlsson, VD på Apoteket, och Christina Åkerman, generaldirektör på Läkemedelsverket. Det ska bli kul!

Som ni ser bara på denna uppräkning av ett antal av de intressanta seminarier som hålls under Alemdalsveckan finns det ingen möjlighet att delta i alla... Jag ska försöka hinna med så mycket som möjligt och kommer att referera vissa av de diskussioner som hålls på seminarierna här på bloggen - men heltäckande kan det inte bli. Utbudet är så enormt stort... Det ska naturligtvis dock tolkas som något positivt - miljöfrågan, och framförallt klimatdiskussionen, är högt upp på den politiska agendan!

Test
Bengt Mattson