Test
Bengt Mattson

Imorgon, klockan 20.30 till 21.30 lokal tid, deltar över en miljard människor i den största miljömanifestationen någonsin - Världsnaturfondens (WWF) Earth Hour. Städer, fastigheter och bostäder släcker fasadbelysningar och lampor för att tydligt sända ett budskap till världens ledare, såväl politiska som andra, att vi är många som tar klimathotet på största allvar.

Som jag skrev redan igår här på bloggen så ser vi på Pfizer klimatförändringarna som det största miljöhotet, ett hot med en kraft stor nog för att negativt påverka hälsan hos miljontals människor världen över. Detta betyder såklart för oss, i linje med vårt motto "working together for a healthier world", att vi måste göra det vi kan för att minska utsläppen av växthusgaser och minska effekterna av klimatförändringarna. Jag har tidigare under denna vecka, dels i måndags och dels igår, presenterat Pfizers globala klimatmål och klimatarbete och tänkte idag berätta om delar av det klimatarbete som vi gör här i Sverige.

Vår fabrik i Strängnäs har drivit ett systematiskt miljöarbete länge. Fabriken blev EMAS-godkänd redan 1996 och har idag såväl ISO 14001- som OHSAS 18001-certifikat. Energi- och klimatfrågan har såklart varit av stor betydelse i arbetet under lång tid. Det är därför enormt tillfredställande att vi under 2009 lyckades eliminera stora delar av fossil-bränsle-användningen, genom att gå över till ånga genererad med recirkulerat trä. Detta minskade utsläppen av fossilt CO2-utsläpp med nära 80%!

Pfizer Strängnäs - Going Green
Pfizer Strängnäs - Going Green

En minskning med 80% av CO2-utsläppen är mer än vad vi lyckats med i vårt kontor i Silverdal i Sollentuna. Och då har vårt kontor ändock vunnit utmärkelsen "EU GreenBuilding Award 2008" som ett av Europas energieffektivaste fastigheter... Vi ligger någonstans kring halva energikonsumtionen per ytenhet mot ett "normalkontor" - det är förvisso inte heller fy skam!


Vi har också sedan ett par år tillbaka i tiden samarbetat med WWF i syfte att minska klimatpåverkan från våra tjänste- och förmånsbilar. Vi försöker via olika stimulansformer styra mot miljöklassade bilar, och då främst biogasbilar. Vi hoppas på ett fortsatt framgångsrikt samarbetre med WWF - och Earth Hour imorgon är såklart en viktig pusselbit i den samverkan!

Imorgon släcker vi lamporna och gör gemensam sak med över en miljard människor - det känns stort!

Test
Bengt Mattson