Test
Bengt Mattson

Så har jag då upplevt min sista dag här i Visby denna Almedalsvecka...

Dagens första seminarium för mig var det anordnat av Nynäshamns kommun och Novartis kallat "Okonventionella metoder för att slå världsrekord i folkhälsa". Kommunalrådet Ilija Batljan inledde - och det är bara att bocka och buga, vilken otrolig energi och karisma!

Ilija Batljan från Nynäshamn
Ilija Batljan från Nynäshamn

Ilija berättade om den folkhälsosatsning som Nynäshamn inledde för ett antal år sedan och där nu ett rökavvänjningsprojekt körs i samverkan med Novartis. Egentligen är det lite synd att de metoder som Ilija har valt uppfattas som okonventionella. För det Nynäshamn har gjort borde vara en självklarhet runt om i landet. Man gör "sociala investeringar" i allt från fixarhjälp till gamla, vackra promedastråk och upprop mot transfetter, samt samverkar nära med samhällets alla aktörer, inklusive näringslivet. Vinsten är stor - folk mår bättre, är mer tillfreds med livet och skador och sjukdomar minskar. Det rökavvänjningsprojekt som nu initierats räknar Ilija med att hämta hem miljoner på. Varje medborgare som slutar röka ger en vinst på minst en halv miljon kronor. "Det är bara att casha in" som Ilija uttrycker sig! Det vore så klart också kanon om rökavvänjningsprojektet kunde kompletteras med tobakspreventiva instaser mot barn och ungdom. Självklart skall vi tillse att Dizza Tobak får stort genomslag i Nynäshamns skolor!

Och apropå Dizza Tobak, som väl de flesta av er numer vet är vårt samarbetsprojekt med SAMBA, A Non Smoking Generation och Korpen som syftar till att minska nyrekryteringen av rökare och snusare bland barn och ungdomar, hade Cancerfonden ett spännande seminarium under dagen: "Det är coolt att röka". Barbro Westerholm fungerade som seminariets moderator och hade till sin hjälp, förutom Carsten Rose från Lunds Universitetssjukhus och expert i utredningen "En nationell cancerstrategi för framtiden", en mycket namnkunnig panel: Karin Geiger (ungdomsanalytiker), Henrik Hammar (regionråd i region Skåne), Maria Nilsson (Umeå Universitet), Isabella Löwengrip (bloggare - blondinbella.se) och Fredrik Söderhielm.

Cancerfondens panel
Cancerfondens panel

Cancerfondens tobaksstrategi är ganska så enkel. Se till att nyttja

- ekonomiska styrmedel (dvs högre pris på tobak)
- minskad tillgänglighet (såsom 20-års gräns för inköp, ingen tobaksexponering och ingen försäljning i livsmedelshandeln)
- förändrad attityd till tobaken genom att bedriva kampanjer, synliggöra tobaksindustrins lobbying samt ökad beteendevetenskaplig forskning

Dessa preventiva insatser skall såklart sen också kompletteras med "rökstopp" (rökfria miljöer, rökfri arbetstid och rökavvänjning vid alla vårdcentraler). Att rökningen fokuseras så stark beror på att det är det största hotet mot vår folkhälsa och att det skulle frigöra enroma resurser i de offentliga finanserna om vi fick bort tobakens alla följdsjukdomar. Det var spännande att följa paneldebatten där såväl "förbudslinjen" som "kampanjinitiativ" vädrades. Intressant att notera är tycker jag att det främst var Isabella L, som ju får betraktas som "ungdomens representant" i panelen, som påtalade vikten av mer kampanjer med starka förebilder än förbud. Isabella berättade bland annat om sitt initiativ "fina flickor röker inte". Än en gång - det är bara att bocka och buga!

Jag sammanfattar den intressanta diskussionen på följande sätt:

- Se till att ta politiska krafttag. Minska tillgängligheten och exponeringen av tobaksprodukter. Låt oss inspireras av Norge, Island och även USA:s nya tobakslagar
- Kör kampanjer, men tänk på vem som är avsändare. Det kanske inte alltid får största möjliga effekt om det är en myndighet exempelvis som står bakom.
- Tillse att det finns bra förebilder - och vi alla föräldrar måste inse att vi är en av de allra viktigaste förebilderna som våra barn har.
- Initiera mer forskning inom det beteendevetenskapliga området.
- Snus ska inte ses som ett "bättre alternativ" till rökning
- Och glöm aldrig bort i kommunikationen kring tobaken att det är ett njutningsmedel, det finns många som njuter av ett bloss - det gör inte upplysningsarbetet lättare direkt...

Stort tack Cancerfonden för ett mycket bra seminarium. Jag kommer förstås att återkomma med kopplingar till denna diskussion flera gånger framöver. Det är för mig uppenbart att Dizza Tobak, och nästa läsårs tävling Dizza Tobak 2.0 som utnyttjar de digitala och sociala medierna, är ett viktigt initiativ i denna kamp!
Mitt sista "seminarium" denna vecka blev sedan Miljöaktuellts "Stora miljömingel" nere i hamnen. Vi fick till och med hjälp av självaste Carl-Jan Granqvist att prova ett antal rättvisemärkta viner.

Vinprovning i Almedalen
Vinprovning i Almedalen

Carl-Jan intog scenen tillsammans med Mikael Karlsson från Svenska Naturskyddsföreningen och Helena  Markstedt, generalsekreterare på Rättvisemärkt. Jag får väl bocka och buga än en gång - inte var dag jag dricker vin med Carl-Jan!

Mer om Miljöaktuellts mingel och Göran Hägglunds tal i Almedalen hittar ni på makthavare.se och på Miljöaktuellts webbplats.
Avslutningsvis vill jag bara säga att det här har varit en kanonvecka. Jag åker tyvärr hem redan tidigt i morgon bitti men hit vill jag igen. Så mycket kunskap, öppenhet och glädje samlad på en och samma plats - och i det här vädret. Kan bara sammanfattas med "kanon"!

Visby i högsommarvärme
Visby i högsommarvärme
Test
Bengt Mattson