Test
Bengt Mattson

Så har Almedalsveckan inletts... Som ni sett i mina blogginlägg tidigare i veckan stundar 1046 olika seminarier och diskussionsforum med allt från partiledare i Almedalen, via presentationer och debatter i skolsalar och hotellsalonger, till mingel i trädgårdar och på restauranger. Det är ett stort och imponerande evenemang. Jag rekommenderar er stark att gå in på makthavare.se där ni kan följa tidningen Fokus och Almedalsbloggens gemensamma rapportering från Almedalen - i det närmaste i realtid!

Jag tänkte dock även ge er mina egna reflektioner över seminarierna denna vecka. Det första seminariet som jag besökte var "Leading ladies on how to save the planet" med bland andra Mary Robinson, Gro Harlem Brundtland, Margot Wallström och Maud Olofsson. Enormt kul att se dessa starka personligheter på scen här i Almedalen och spännande att höra Maud Olofsson så tydligt deklarera att Sverige i sin roll som ordförande i EU från och med 1 juli kommer driva klimatfrågan med engagemang och höga ambitioner.

Maud Olofsson i Almedalen
Maud Olofsson i Almedalen

Som alltid var Mary Robinson fantastisk i sitt anförande, och Gro Harlem Brundland och Margot Wallström likaså. Ni kan läsa om Gros "comeback" på Miljöaktuellts webbplats. Kan vi alla ta med oss, och omsätta i handling, en del av den entusiasm som dessa "fyra musketörer" visar så bör vi kunna lyckas i kampen för "Climate Justice". Ett par intressanta tankar att ta med sig är

- att vi kanske till och med ska se något positivt på den nuvarande ekonomiska krisen, det tvingar fram en kreativitet vad gäller energieffektivisering och andra positiva miljöinvesteringar som ger såväl miljömässig som ekonomisk vinst samt

- att vi bör titta mer på energieffektivisering och inte så ofta hamna i en diskussion om hur energin produceras. Den bästa energin är den "som inte har använts alls"...

Leading Ladies on Saving the Planet
Leading Ladies on Saving the Planet

Jag gick sedan ner till Miljöaktuellts "miljöscen" i hamnen för att ta del av deras kommunranking - Sveriges miljöbästa kommuner. Ni kan se hela listan via denna länk. Ett stort grattis till vinnaren Helsingborg, till tvåan Stockholm och till Sundsvall och Malmö på delad tredje plats!

Miljöaktuellts vinnande kommuner
Miljöaktuellts vinnande kommuner

Jag kan inte låta bli att glädjas över att de kommuner där Pfizer har haft verksamhet en lång tid, i samtliga fall kommit bra på listan. Helsingborg och Stockholm i topp, samt Uppsala på en 17:e plats. Jag ska dock inte låta påskina att det är tack vare våra goda samarbeten med kommunerna under alla dessa år som de lyckats så bra med sitt samarbete. I sådana fall borde de kommuner där vi idag har verksamhet kommit högre upp på listan. Strängnäs och Sollentuna delar på 58:e plats - ett lustigt sammanträffande i sig! Här är det tydligt att såväl kommunledningarna och vi som en del av dessa kommuners näringsliv kan utveckla miljöarbetet, och samarbetet, vidare. Samarbete var nämligen en av de vinnande koncept som pristagarna lyfte fram. De påtalade också att man inte får tappa helhetssynen - det gäller att lyckas balansera olika intressen mot varandra. Ett exempel som nämndes var att låg energianvändning med hjälp av smarta ventilationslösningar måste balanseras mot ett fungerande inomhusklimat. En fråga som jag själv ofta tycker är viktig att lyfta fram. Vi får inte offra en bra arbetsmiljö för att maximera energieffektiviseringen. Jag tycker vi på Pfizer har lyckats mycket bra i vår fastighet i Sollentuna där vi har såväl ett energieffektivt hus, ett bra inomhusklimat som en ljuvlig arbetsmiljö i övrigt. Som jag berättat tidigare på bloggen tilldelades vi EU GreenBuilding Award förra året för den fastigheten.Jag var också glad över att se att vår samarbetspartner i projektet Dizza Tobak, SAMBA lyckades skapa uppmärksamhet kring kampanjen "Kraftsamling för barnen". De tog hjälp av barnsängar, stora svarta ballonger och duktiga ungdomar från Gotland för att sprida kampanjens budskap.

Kraftsamling för barnen
Kraftsamling för barnen

Kvällen avslutades för mig med "byggmingel" i Svenskt Näringslivs trädgård. Jättekul tycker jag att även vid detta event stod hållbarhetsfrågorna högt på dagordningen. De olika intressenterna inom byggindustrierna pratade alla om vikten av smarta klimatlösningar, hållbara materialval och miljömässigt kloka satsningar. Detta överraskade i och för sig inte mig. En stor del av den miljömässiga framgången med vårt kontorshus i Sollentuna beror ju på en aktör inom byggindustrierna, nämligen Skanska. Utan deras kompetens hade vi aldrig fått ett så miljöanpassat hus.

En kanonbra start på Almedalsveckan tycker jag! Detta lovar gott för fortsättningen.

Test
Bengt Mattson