Flickor börjar röka väldigt tidigt…

Svenska tjejer börjar röka tidigare än tjejer i andra europeiska länder. De svenska flickorna utmärker sig genom att en stor andel börjar röka redan i 13 – 14 års åldern. Det är ingen uppmuntrande information! Jag har sagt det många gånger tidigare här på bloggen – vi måste ta till krafttag för att motverka rökningen bland ungdomar.

Självklart är det nedslående att vakna upp en morgon som denna när nyheterna på radio presenterar resultaten på den undersökning om rökvanor som genomförts bland 5000 kvinnor i Sverige, Irland, Tjeckien, Frankrike och Italien. Att Sveriges tjejer ligger ”i topp”, egentligen skulle man väl säga ”allra sämst till”, är verkligen tragiskt. Hur kan de vara så att svenska flickor börjar röka i tidiga tonåren när kunskapen om tobakens skadeverkningar är så stor som den är? Studien konstaterar att grupptryck är en stor förklaring samt att tjejerna inte bryr sig om de hälsorisker som finns – ”effekterna ligger så långt fram i tiden”. Det finns även diskussioner kring tobaksindustrins marknadsföringsmetoder som stämmer till eftertanke. Studien presenteras även på Dagens Medicin.se.

Tobaksindustrins marknadsföring har också varit en av de frågeställningar som tidningen Stockholm City har lyft upp under de senaste dagarna. I deras artikelserie ”A Smoking Generation” konstateras det att det blivit inne att röka igen. I vissa delar av våra storstäder kan andelen flickor som röker vara över 50% – helt otroligt egentligen! Vi måste alla göra det vi kan för att vända denna trend. Vårt projekt Dizza Tobak, som vi genomför i samarbete med bland andra SAMBA (www.samba.nu) och A Non-Smoking Generation (www.nonsmoking.se) är ett viktigt initiativ. Den sista mars ska de ”anti-tobakstidningar” som Sveriges 6:e och 7:e klassare vill tävla med i Dizza Tobak vara inskickade. Vi hopas verkligen att vi med hjälp av den kunskap och de idéer som tonåringarna själva presenterar i dessa tidningar kan vara till hjälp i de politiska påtryckningar som uppenbarligen behövs för att vända tobaksutvecklingen! Det skulle kännas extra bra om vi kunde se en framgång i det tobakspreventiva arbetet under 2009 eftersom A Non Smoking Generation firar 30 års jubileum i år. Man kan inte ge en bättre present till dem än resultatet att vi lyckats vända trenden bland ungdomars tobaksvanor!

Gå in på A Non Smoking Generations ”upphottade” hemsida delta i tobaksdebatten. Självklart kan du även där läsa inlägg kring Dizza Tobak, ”nyheten” att svenska tjejer börjar röka tidigast, samt fälja Stockholm Citys artikelserie.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *