Debattartikel i GP om ungdomar och tobak

Jag blev mycket glad av att se debattartikeln i Göteborgs-Posten igår: ”Öka insatserna för att hindra unga bli rökare”. Författarna, Ursula Tengelin (Cancerfonden), Staffan Josephson (Hjärt-Lungfonden), Fredrik Söderhielm (A Non Smoking Generation) och Hans Gilljam (Karolinska Institutet) beskriver mycket tydligt problemet med att det fortfarande sker en mycket stor nyrekrytering in i tobaksberoende. Vi kan säkert alla skriva under på deras uppmaning i slutet på artikeln:

”Vi har all respekt för hur svårt det är att sluta röka. Låt oss därför göra allt för att så få som möjligt ska börja. Bättre uppföljning av de mål som finns, och fler initiativ för begränsning av synlighet och tillgänglighet, vore en välkommen början. Det är vi skyldiga våra ungdomar”

Jag vill såklart ta tillfället i akt att slå ett slag för Dizza Tobak. Detta initiativ som med stöd av Pfizer drivs av SAMBA i samarbete med bland andra A Non Smoking Generation. Jag är helt övertygad om att våra ungdomar som deltar i Dizza Tobak kommer att komma med många goda idéer om hur vi kan föra kampen vidare mot tobaken!

 

2 comments on “Debattartikel i GP om ungdomar och tobak

 1. roger höglund skriver:

  Hej, jag tycker ditt blogginlägg är uppmuntrande läsning. Jag tyckte dock det var helt fantastisk att ett japansk tobaksbolag vågade sig på ett slags replik. Vi vill ju bara skydda och hjälpa våra barn och ungdomar. Hur ser du på tobaksbolagets inspel att begränsningar i distributionen av cigaretter är fel väg att gå?

  Roger Höglund
  Informatonschef

  Hjärt-Lungfonden

 2. Bengt Mattson skriver:

  Min uppfattning är att vi måste minska såväl tillgång till som exponeringen av tobak i samhället. Tobaken är en av de största skälen till ohälsa i världen. Jag håller med dig om att det är intressant/spännande varje gång tobaksindustrin försöker försvara sina aktiviteter och handlingar, men ofta blir det ju mest bara pinsamt….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *