Global uppvärmning – sanning eller pseudovetenskap?

Till min förvåning, men även med viss spänning och helt klart intresse, såg jag idag att Lars Bern skrivit ytterligare ett inlägg i klimatfrågan på SvD:s debattsida ”Brännpunkt”. Det är i sig lite paradoxalt att Lars Bern som var en av de tidiga pionjärerna är skapa miljöintresse i Sverige genom sitt arbete kopplat mot Det Naturliga Steget och inom IVL Svenska Miljöinstitutet idag har hamnat i opposition till stora delar av miljörörelsen. Jag som har varit en av Lars stora beundrare har lite svårt att ta till mig hans åsikt om klimatarbetet som en pseudovetenskap. Jag är själv övertygad om koldioxidutsläppens påverkan på klimatat. För mig är den globala uppvärmningen en mycket rimlig och helt sannolik konsekvens av den ökade koldioxidkoncentrationen. Jag har dock alltid sagt att dialog och vetenskaplig debatt är viktig – man ska lyssna på alla olika inlägg. Men då är det också viktigt att debatten hålls i en professionell samtalston. Att kalla Al Gore för en domedagsprofet tycker jag är att ta debatten till en låg nivå. Al Gore har gjort mycket stora bidrag till att föra upp en viktig fråga på dagordningen. Han har också förvisso vidtagit ett par ”dramaturgiska grepp” för att få en uppmärksamhet och ett genomslag. Det tycker jag dock personligen inte förtar budskapets relevans. Det är viktigt såklart att lyfta fram Gores ”övertramp” men att med deras hjälp förkasta hela budskapet är osakligt tycker jag.

Jag uppmanar er alla att läsa Berns debattartikel samt att bidra i diskussionen!!

Pfizers klimatarbete finns bland annat beskrivet på vår globala hemsida.

3 comments on “Global uppvärmning – sanning eller pseudovetenskap?

 1. Petter Hedberg skriver:

  Det som förvånar mig är att han helt bortser från att NASA (som är källan till 1998 spekulationerna som klimatförnekarna bygger sitt case på) tydligt förklarat att 1998 är en extrem outlier eftersom det var århundradets El Nino då temperaturen steg med hela 0,2 grader.

  Är detta en medveten feltolkning av statistik eller ren blindhet. Med samma ärlighet kan andra presentera dat som visar att den globala uppvärmningen skenar baserat på temperaturmätningar mellan Jan 2008 till Juli 2008.

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Jag har läst lite av Lars Bern tidigare, med instämmande i mångt och mycket, och måste säga att jag nästan häpnar över hans brännpunkts-artikel. Ingen hänvisning alls till något som kan kallas vetenskaplig studie utan bara löst tyckande. Det verkar nästan vara en beställningsartikel av kompisarna i Stockholmsinitiativet – har SvD givit något förhandslöfte om utrymme? Nog tycker jag att det hedrar SvD att de släpper in en del kritiska kommentarer i klimatdiskussionerna. Men räcker det inte nu?

 3. Anna Linusson skriver:

  Hej Bengt,

  Kul att hitta hit! Man kan ju också undra varför SvD två gånger med några veckors mellanrum tar in två artiklar som i huvudsak går ut på att Lars Bern förkastar vad hela internationella forskarsamnfundet kommit fram till – andra gången har han till och med läst på innan han gör det…..

  Det vore för övrigt kul om du ville engagera dig och Pfizer i ISO 26000 arbetet!

  Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *