Environmental Sustainability – många bäckar små…

Jag är för närvarande i Dublin och diskuterar bland annat Pfizers Environmental Sustainability Program med Pfizer-kollegor från stora delar av Europa samt från vårt huvudkontor i New York. Jag har flera gånger tidigare berättat om vårt Environmental Sustainability Program här på bloggen (exempelvis 18 februari). Det är ett mycket spännande initiativ och vi har idag förutom att titta på programmet ur ett strategiskt perspektiv och den långsiktiga förändring ”towards sustainability” som vi ser för hela läkemedelssektorn även tittat på hur vi kan agera i det lilla perspektivet. Vilka ”quick-wins” kan vi implementera på våra fabriker och kontor redan idag för att visa såväl våra egna medarbetare som externa intressenter att ”Pfizer is on a green journey”?

En av de break-out sessions som vi hade idag gällde ”Reducing environmental impact from commuting to work”.

Grupp nr 3 diskuterar...

Grupp nr 3 diskuterar...

Massvis med goda exempel kom fram i diskussionerna. Initiativ som redan prövats med framgång på någon av Pfizers kontor eller fabriker i Europa. Exempel på initiativ som enkelt kan implementeras:

- De som samåker till jobbet får parkera närmast ingången (en bra morot framförallt på våra riktigt stora fabriksanläggningar)

- Buss som kör mellan tågstationen och kontoret/fabriken

- Bilar som är miljöklassade får de bästa parkeringsplatserna

- De som cyklar till jobbet deltar i olika utlottningar

- Samåkningsdatabas tillgänglig på intranätet

- En stor karta på staden upphängd i entrén där de som vill samåka till jobbet sätter en nål där de bor. Kontakt tas sedan antingen via e-mail eller telefonsamtal alternativt på en gemensamt yta på intranätet eller på en social site såsom facebook.

- Bolaget kommer överens med det lokala bussbolaget om subventionerade biljetter

Som synes behöver man inte alltid bara titta på de stora förändringsprojekten. Utan även förstå värdet av ”många bäckar små…”. I andra break-out sessions har vi idag också tittat på ”a greener workplace” och ”how Pfizer can contribute a green communities”. Jag får säkert anledning att återkomma till de vid ett senare tillfälle. Nu måste jag ta och ansluta mig till den övriga gruppen. Vi har en omfattande poster-session som startar nu med mängder av exempel på ”best practices within Environment, Health and Safety”. Det blir spännande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *