Ansvarsfullt företagande – diskussion om etiska frågeställningar på Ångströmlaboratoriet i Uppsala

Föreläsning om etiska frågeställningar - Ångström - den reflekterande ingenjören

Idag var jag inbjuden av DRI (Den Reflekterande Ingejören – dri.uppsala@ingenjorerutangranser.se) för att diskutera etiska dilemman och utmaningar i läkemedelsbranschen. Spännande och kul att med ingenjörsstudenterna få utbyta tankar och perspektiv på frågeställningar som inte har några enkla svar. Några av de frågeställningar jag lyfte i min presentation var

  • ojämlik tillgång på läkemedel,
  • prissättning av läkemedel,
  • djurförsök och kliniska prövningar,
  • svårigheten att på kommersiella grunder utveckla läkemedel mot tropiska sjukdomar,
  • billig produktion i exempelvis Indien och Kina som förorenar deras miljö, men som ger USA och Europa tillgång till så kallade generiska läkemedel (”lågpriskopior”) till mycket låg kostnad.

Är vi en del av ett ”Big Bad Pharma” eller är vi en kommersiell och ansvarstagande aktör med stort värde för hälso- och sjukvården och patienterna? Min personliga uppfattning är att det mycket väl går att kombinera kommersiell hänsyn och ansvarstagande – och jag hoppas att jag lyckades förmedla den uppfattningen till deltagande i diskussionen idag. Men visst måste man ideligen våga utmana sig själv och andra att ständigt refelektera över de etiska dilemman och frågeställningar som finns i vår sektor. Det finns som sagt var ibland inga enkla och självklara svar.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *