Almedalen – dag 3, tisdag

Almedalsveckan rullar vidare i strålande solsken. Muren, havet och den blå himmeln är bedårande vackert!

Idag har det, trots att Läkemedelsindustriföreningen (LIF) hade ett flertal seminarier på agendan, blivit mycket socialt ansvarstagande och speciellt barn- och ungdomsfrågor för mig. Jag var i förmiddags på seminariet ”Välkommen till verkligheten – svart på vitt om svensk barnfattigdom inför fattisdomsåret 2010″ som anordnades av Majblomman, Scouterna, Fryshuset och Makalösa Föräldrar. Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman, inledde med att påtala risken med att det på samma sätt som efter 90-tals krisen kommer nedskärningar som på sikt kan få förödande konsekvenser. Och även om den ideella sektorn är beredda att göra insatser så är det viktigt att få politikerna att förstå att barns och ungdomars utanförskap i första hand är politikernas bord. Därför tog Lena hjälp av den unga killen Oscar Pedersen att ”lämna tillbaka bordet till politikerna”.

Är inte detta ditt bord?

Är inte detta ditt bord?

På var och ett av de sju borden som överlämnas till partiledarna finns sju vardagsproblem beskrivna – det är nu dags för dem att ta sitt ansvar. Detta stämmer väl överens med arbetet som, vår samarbetspartner inom projektet Dizza TobakSAMBA gör inom ”Kraftsamling för barnen”. Det är hög tid att politikerna förstår att cirka 250 000 barn lever i utanförskap och fattigdom i Sverige. Barn- och ungdomsfrågan skall högst upp på agendan i valet 2010!

På seminariet beskrev också Jessica Ritzén från Aftonbladet om sina erfarenheter att leva ”i fattigdom”. Ni är säkert många som följt hennes upplevelser på fattigbloggen.se. Enormt starkt, och något som nog öppnar ögonen hos oss alla. Jessica påtalade vikten av att vi vågar använda begreppet ”fattig” och inte skönmålar det genom att exempelvis prata om ”ekonomisk utsatthet”. För att få en förståelse för hur vanligt fattigdomsproblemet är idag kan man betänka att 22% av alla ensamma mammor lever på socialbidrag… Slutsatsen är att vi måste tillse att vi värnar barnens arenor – vi får inte förlora alla dessa barn som lever i fattigdom. Även dessa barn måste få en chans att utvecklas till sin fulla potential! Det är viktigt med samverkan mellan olika förvaltningar inom den offentliga sektorn men också mellan olika sektorer i samhället – stat, kommuner, näringsliv och ideell sektor.

Vikten av att alla olika sektorer inom samhället jobbar med sitt sociala ansvarstagande belystes också av SIS på deras seminarium ”Globalt spel om socialt ansvarstagande – ISO 26000 är den nya plattformen”. Seminariet inleddes av Anna Linusson, miljöchef på Stockholms Läns Landsting, som deltagait i den svenska förhandlingsgruppen i framtagandet av standarden.

Anna Linusson, SLL

Anna Linusson, SLL

ISO 26000 är tydlig på att alla olika aktörer i samhället skall kunna styra sitt sociala ansvarstagande på ett systematiskt sätt. Det sociala ansvarstagandet definieras som ”en organisations ansvar för hur dess beslut och aktiviteter påverkar samhället och miljön”.

Efter SIS-seminariet var det dags för ytterligare en diskussion kring undomars utsatthet. Denna gång utifrån perspektivet doping. Ren Idrott och BRIS anordnade seminariet ”Ungdomars bristande självkänsla – är doping svaret”. Deltog gjorde bland andra Mia Sparrow från Ren Idrott, Göran Hernsesk från BRIS och Johanna Sjöberg, landslagsmeriterad simmerska och kopplad till Ren Idrott.

Dopingseminarium

Dopingseminarium

Dopingfrågan ligger mig varmt om hjärtat. Pfizer har i många år sponsrat Dopingjouren. Det gör mig mycket ledsen att se de data som Ren Idrott presenterade på seminariet att unga killar mer och mer tonar ner riskerna med doping. Idag anser 12,7% av killarna att doping ”är OK”. 37,5% av alla ungdomar tror att dopingen kommer att öka. Nästan 70% av alla 15 – 17 åriga killar tror att deras chans att få tjejer ökar om de har stora muskler. Och, vilket kanske föranledde allra största diskussionerna på seminariet, fler och fler av våra ungdomar använder olika typer av kosttillskott synnerligen regelbundet. det finns starka skäl till att varna för användningen av kosttillskott såsom aminosyror och proteindrycker och proteinpulver. Många av dessa produkter har en oklar tillverkningskedja och innehåller ofta halter av exempelvis anabola steroider. Och även om de inte skulle göra det så ger sig ungdomarna in på en farlig väg när de börjar tugga i sig olika typer av tillskott. Vi föräldrar måste se till att vi tar ansvaret och lär ungdomarna att de klarar sig med en bra vanlig, varierad kost! Vi måste också tillse att vi hjälper till att skapa rimliga kroppsideal – ”du duger som du är”! Jag kan dock själv fundera över hur enkelt det egentligen är då vi i föräldragenerationen idag verkar vilja förbli ”evigt unga”. Vi klär oss, tränar och agerar som 20 och 25 åringar trots att vi närmar oss medelåldern. Och vi tar hjälp av mängder med ”anti aging gels” för att förhindra rynkor i ansiktet. Och plastikkirurgerna har väl aldrig haft mer att göra…

Skandia/Idéer för Livet och Fryshuset fortsatte sedan diskussionen kring barnens situation i samhället med seminariet ”Notan för finanskrisen blir högre om vi låter barnen betala”. Seminariet inleddes av att Ingvar Nilsson presenterade sin utredning ”Individen i centrum – det är bättre att stämma i bäcken än i ån”.

Ingvar Nilsson

Ingvar Nilsson

Rapporten från studien kan laddas ner från seeab.se. Utredningen ställer frågan om prevention, tidiga insatser och rehabilitering skall ses som en kortsiktig kostnad eller en långsiktig social investering. Svaret är såklart att det är synnerligen lönsamt för samhället att jobba förebyggande. Detta var också den stora panelen med bland andra Mats Odell och Ilmar Reepalu överens om.

Stark panel

Stark panel

Viktigt för att åtgärderna skall bli vidtagna är att man undviker att bara titta på den kommunala budgeten ur ett 1-års perspektiv och att pengarna inte fastnar i ett ”silo-tänkande”. Situationen är ju nämligen sådan att för de ”sociala investeringarna” tas kostnaderna på kommunal nivå medan vinsterna, minskade kostnader bland annat för krimalvården, tas ut på statlig nivå… Jag fastnade bland annat för den nakna beskrivningen på seminariet om att för någon som försöker ta sig ur ett utanförskap är det idag nästan omöjligt att få jobb om man är exempelvis kriminellt belastad men tyvärr finns det arbete att utföra inom den kriminella sektorn 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan…

Tillit är ett centralt begrepp när vi talar om hur vi kan möta ungdomar med respekt. Och som Göran Harnesk, generalsekreterare på BRIS, sa: TILLIT stavas lika från båda hållen – och TILLIT fungerar så: visar du TILLIT åt ett barn så får du också TILLIT tillbaka.

För mig avslutades seminariedagen sedan med TU:s (Tidningsutgivarna) mediemaktdebatt: ”Media och Miljö”. I panelen fanns under moderator Lena Victorins ledning Mikael Karlsson (Naturskyddsföreningen), Peter Eriksson (miljöpartiet), Madelen Nilsson (Naturvetarna), Karin Bojs (DN) och Stephan Lövgren (GöteborgsPosten).

TU:s debatt om Media och Miljö

TU:s debatt om Media och Miljö

Sammanfattningsvis kan man säga att panelen var överens om att miljöfrågan kommit ut starkt i media, även om klimatfrågan dominerar miljörapporteringen fullständigt. Och det finns såklart en risk att andra viktiga miljöfrågor såsom Östersjöns situation helt försvinner. Det blev en viss debatt kring vilka journalister som bör skriva om miljöfrågan i tidningen och var miljöfrågan hör hemma i tidningen. Att det behövs en vetenskaplig redaktion för att hantera en så pass komplex fråga som miljö är väl klart, men det finns mycket stora fördelar med att miljöperspektivet lyfts in i alla olika delar av tidningen, vare sig det är på nyhetsplats, i ekonomidelen, på kulturssidorna eller för den delen i sportbilagan. Det som överraskade mig mest var att journalisterna berättade om att de ofta får ganska så hatiska mail från ”klimatskeptikerna” efter att de skrivit om klimat- och miljöproblem i tidningen. Jag håller verkligen tummarna för att de dock inte ”skräms till tystnad”. Stå på er! Vi behöver er kunniga rapportering i tidningarna. Klimat- och miljöfrågan är en ödesfråga för vår planet.

Vikten av en klimat- miljöpolitik blev också tydlig under Maud Olofssons tal i Almedalen klockan 19.00 på tisdagskvällen. Men mer om hennes tal kan ni finna på makthavare.se och på MiljöAktuellt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *