Almedalen 2015

Almedalen

Nu är Almedalen 2015 igång på riktigt. Söndagen var en uppstartsdag av vad jag har förstått, men igår och idag kan jag lova att det har varit fullt pådrag. Mängder med folk, mängder med seminarier och mängder med möten – såväl oplanerade som planerade. Jag kom ner till Visby och Almedalen igår och hann knappt mycket mer än att ta mig en glass i solskenet innan det var dags för mitt första seminarium. Jag deltog som industrins representant på Hållbara Havs antibiotikaresistensseminarium på Briggen Tre Kronor.

På Briggen Tre Kronor

På Briggen Tre Kronor

Tillsammans med övriga panelister, samt moderatorn Magnus Breitholtz, målade jag upp ganska skrämmande bild av läget, men vi kom också med åtgärdsförslag. Vårt bidrag som industri är såklart att utöver att forska fram nya antibiotikaklasser så måste vi bidra till en ansvarsfull användning av existerande antibiotika, säkerställa att antibiotikan framställs utan oacceptabla utsläpp till miljön, men också bidra till prevention och ett minskande infektionstrycket i samhället. Här spelar såklart vaccinportföljen en enormt viktig roll.

Resten av måndagen förlöpte med många spontana möten – engagerande, energigivande, spännande och kul – samt partiledartalet klockan 19.00 såklart. Jag hade till och med ynnesten att få guida en ”Almedalsrookie” till en rad viktiga platser och vattenhål under delar av eftermiddag och kväll.

Idag tisdag var jag på plats klockan 08.00 i Skandias tält vid Almedalen för ett seminarium i CSR Swedens regi. Jag deltog i diskussionerna dels i min roll som hållbarhetschef på Pfizer och talesperson för LIF, men också i min roll som ordförande för CSR Sweden. Spännande och bra diskussioner om hur hållbarhet idag är en central fråga för ledningar och styrelser och en självklar del i affärsstrategierna. Men självklart är det så att det måste byggas på med ytterligare kompetens i bolagen för att ledning och styrelse fullt ut ska kunna ta sitt ansvar och bygga affären.

CSR Swedens panel

CSR Swedens panel

Innan lunch hann jag också med att delta i SIWI:s seminarium om läkemedel och miljö. Detta tema är det jag har avhandlat flest gånger under mina år i Almedalen. Denna gång kom en stor del av diskussionen att fokusera det faktum att miljöhänsyn inte får tas när ”månadens vara” utses. Det är enkom lägsta pris som styr när den produkt som apoteken är tvingade att byta ut till utses av TLV (Tandvård och läkemedelsförmånsverket). Det är hög tid att Socialdepartementet ger i uppdrag till Läkemedelsverket (LV) och TLV att titta på hur gröna läkemedel skulle kunna premieras inom ramen för det generiska utbytet. Politikerna som deltog från riksdagens Miljöutskott höll med om att ”en förändring måste komma till stånd”. Det ska bli mycket spännande att se om de lyckas hjälpa till att förverkliga ett möte i riksdagen i höst med såväl Miljöutskottet som Socialutskottet.

Jag pratar läkemedel i miljön

Jag pratar läkemedel i miljön

Nu under eftermiddagen/kvällen har jag rest hemåt. Två hektiska men kul dygn ska sammanfattas: Jag trivs i Almedalen och jag är övertygad om att det är värdefullt att öppet diskutera utmaningar som vi gemensamt ser i samhället. Och att det sker under former som är avslappnade och trivsamma tror jag är en del av framgångssagan. Vi ses igen nästa år i Almedalen!

Men nu ska jag iväg till nästa stora folksamling: imorgon är det Bingsjöstämman – nu ska det spelas fiol till långt in på småtimmarna!

ENGLISH SUMMARY: I have been at the political gathering in Almedalen yesterday and today. It is a very interesting experience, and you could read several blog posts about my participation from earlier years in Almedalen here at the blog (use the word ”Almedalen” in the search filed above, or ”Sök” as it is called in Swedish). This year I participated in three panels discussing anti-microbial resistance, sustainability as an integrated part of all businesses, and pharmaceuticals in the environment respectively. Great discussions and great fun as always!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *