Pfizer Energy and Climate Change Award 2009

Jag ska idag än en gång tillåta mig att vara både lite stolt, och möjligen lite självgod… I fredags fick vi ta emot Pfizers interna ”Energy and Climate Change Award 2009″ för vårt kontor i Silverdal, Sollentuna.

Pfizer Energy and Climate Change Award

Pfizer Energy and Climate Change Award

Jag tycker det är kul att vi genom detta pris får en bekräftelse på att vi driver huset i enlighet med de möjligheter och ambitioner som vi har haft sedan Skanska färdigställde huset åt oss under 2005. Vi flyttade in i början av 2006. Att huset i sig har utmärkta kvaliteter vad gäller energieffektivitet fick vi bekräftat 2008 då vi erhöll EU:s GreenBuilding Award som ett av Europas energieffektivaste kontorsbyggnader.

Jag har ofta fått frågan vad det är som gör kontoret så energieffektivt. Jag brukar svara att det säklart är så att vi har alla självklara miljöval på plats, dvs närvarostyrda belysningsarmaturer, snålspolande vattenkranar och toaletter och så vidare. Men, det är ju inte är där som hemligheten egentligen ligger. Nej, den stora förklaring står att finna i klimatskal och ventilationssystem.

- Klimatskal: Exempelvis välisolerade väggar och energieffektiva fönster

- Ventilationssystem: Exempelvis värmeåtervinning med 76% effektivitet, stegvis ventilation och låg-hastighetssystem, frikyla samt såväl fjärrkyla som fjärrvärme.

Det har som ni förstår gått ett antal år sedan Skanska projekterade och byggde huset åt oss, och tekniken har utvecklats vidare i mycket snabb takt. Det är enormt spännande att se de passiv-hus som uppförs för närvarande – tänk vilken utveckling som skett på bara 10 år! Men som sagt var, jag är stolt över att vi får bekräftelse på att vi utnyttjar de möjligheter vi har med husets tekniska lösningar. Och ser man på Pfizers fastighetsbestånd världen över så finns det många lösningar i vårt Silverdalskontor som forsatt är ”state-of-the-art”.

Stolta medarbetare

Stolta medarbetare

Och som synes på denna bild är det inte bara jag som är stolt. Här poserar Bengt-Åke Jagelid (Pfizers fastighetschef när huset byggdes), Kenneth Huldén (vår nuvarande fastighetschef) och Anders Askaner (från Pfizer Global Engineering) med priset.

Är ni intresserade av att veta mer om de tekniska lösningar som finns i huset eller hur vi arbetar med energieffektivisering så hör av er eller kom på besök till vårt kontor i Silverdal, Sollentuna.

Pfizers kontor i Silverdal

Pfizers kontor i Silverdal

2 comments on “Pfizer Energy and Climate Change Award 2009

  1. Nemo Ivarson skriver:

    Verkligen trevligt att miljöaspekten finns så att säga inbyggd i Silverdalsväggarna.
    Jag är lite nyfiken på hur man i utmärkelsen har mätt fastighetens totala energieffektivitet. Är det per kvadratmeter kontor eller ? För jag utgår ifrån att det inte är per person som arbetar i Silverdal, av den enkla ankledningen att Silverdalfastigheten är gigantiskt i förhållande till hur många som arbetar där.

  2. Bengt Mattson skriver:

    Du har helt rätt Nemo. Energianvändningen (den ”fastighetsrelaterade”) med per kvardratmeter och inte per medarbetare. Din kommentar kring storleken på kontoret i relation till antalet medarbetare är också riktig. När huset byggdes var det tänkt att vi skulle vara betydligt fler medarbetare påp plats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *